Monday, May 21, 2012

Ascunsa
    Cred ca suntem ultima generatie care a jucat Ascunsa, Castel, Ratele si Vanatorii, Tara Tara vrem Ostasi, Prinsea, Sticluta cu Otrava, Pac Pac, Hotii si vardistii, ultimii care au strigat „Un doi trei la perete stop".

    Vara... ... ... dupa o zi lunga si calduroasa asteptam lasarea umbrelor, stateam la povesti pe o bordura inca fierbinte de la soare si planuiam jocul de ascunsea ce avea sa urmeze. Cine sa bage duba? Cine v-a fi nefericitul? Sau mai bine spus fraierul? Cum sa masluim numaratoarea? Pe cine sa prostim? intre timp ce ne tot socoteam ne strangeam intre 15-25 de obicei, ne puneam intr-un cerc si incepea numaratoarea:

An-tan-te 
Dize mane pe 
Dize mane compane 
An tan te

    Ce bine te simteai atunci cand ieseai din cerc si stiai ca nu o sa bagi duba, deja cei iesiti din cerc isi faceau planuri pe unde sa se ascunda. Intr-un final ramanea cineva la bagat duba iar numaratoarea era pana la 100 de obicei ca sa ne asiguram ca este timp suficient sa ne ascundem sau sa ne schimbam ascunzatoarea cu una mai buna.
    Ne ascundeam in tot felul de locuri fara a ne ingrijora ca ne murdarim, ne rupem hainele sau ne imbolnavim: prin scari de bloc,prin beciuri, pe garaje, pe sub masini, prin tufisuri, in iarba, in copaci etc. La noi in cartier era santierul unui pod si cateodata mai trageam o ascunsa si pe acolo pentru ca era mult mai palpitant erau gropi multe, canale si tevi pe unde te puteai baga si catara, trebuia doar sa ii dam ceva de baut portarului, careva se sacrifica si aducea de acasa ceva tuica si asa nu se lua de noi.
    Jucam pana pe la 12-1 noaptea cand stiam ca deja e cam tirziu si ar fi bine sa spargem gasca inainte sa o faca parintii nostri...

No comments:

Post a Comment