Friday, May 18, 2012

Cornete!


Cornete...

     Mi-am adus aminte de zilele cand bantuiam prin spatele blocului si scari de bloc cu tevile, la vanatoare de alti posesori de asemenea tevi. E vorba de tevile de cornete care erau curatate in fiecare primavara, refacute cu multa rabdare.
     Se rupeau caiete intregi de 48 de file sau pentru cei mai instariti d'alea studentesti ca ieseau cornetele mai lungi si era si calitatea foii mai buna. Pana sa ajungi sa-ti faci o teava calumea trebuia sa umbli prin cartier in cautare de santiere, sa astepti pana-n weekend seara, sa strangi un grup de copii isteti si gata de actiune si sa iei cu asalt respectivele constructii sau daca aveai bani gaseai tevile, la metru, in magazinele de electrice din cartier. Asteptam seara si incepeam operatiunea "Smulsul tevilor din perete".
    Dupa ce ne faceam plinul de tevi plecam fiecare spre casa lui si incepeam construirea ustensilei de aruncat foi de hartie pe teava. In general le faceam din doua tevi, dar mai erau baieti destepti cu asa zisele "tunuri" de sase sau opt tevi. Facute frumos pe rotund ca butoiasul de la pistol, despartitor intre fiecare teava ca sa poti sa sufli calumea in ele. Le dadeam cu banda izolatoare, le faceam unul sau doua manere, mai desenam pe ele, eh… fiecare cu damblaua lui.
     Incepea apoi construirea munitiei. Fiecare avea stilul lui. Unii si le faceau mai mici, cu varful  indoit, altii subtiri si lungi. Eu aveam boala sa fie lungi, subtiri si cu varful ascutit si tare apoi coada sa fie patrata. Le mai dadeai si cu putin scotch in varf ca sa fi sigur ca o sa provoace durere la impact. Mi-aduc aminte ca mai toti umblam cu un teanc de jumatati de foi bagate jumate-n pantaloni. Si din alea faceam noi cornete si le bagam in gura.... Hehe, da cine statea sa se gandeasc atunci la aspecte de genul asta????
    Dupa ce era totul pregatit ne strangeam in spatele blocului. Daca eram destui o luam la picior spre alte blocuri ca doar nu o sa facem mizerie la noi la bloc, ne imparteam in doua grupe si incepea jocu. Prima grupa lua cateva minute avans (masurate dupa soare), dupa care a doua grupa pleca in cautare. Si la cat de mare era "terenul de joaca", incepeam pe la pranz si seara pe la 9-10 terminam cam 2 jocuri.
   Si sa nu uitam de lucruri sfinte de genul: "Te-am palit, te-am palit"... "Nu m-ai palit", "Pi**a   matii de prost nu m-ai paliiit", "Ba, da maa!" .  Aveam un prieten Marius la bloc la care de multe ori ii umpleam curu si capu de cornete si el urla ca nu l-am palit!!!
     Au mai fost o gramada de alte tampenii legate de cornete sau despre certurile cu oamenii care aveau plantata vie langa geam, pe care o vandalizam cand nu mai aveam caiete folosind boabele verzi de strugure. Dar cum ziceam, mi-ar lua prea mult sa stau sa le insir pe aici.......No comments:

Post a Comment