Wednesday, February 20, 2013

Hard Disk @ 7200 rpm pe laptop = performanta care se simte!


     Cu totii stim ca cea mai lenta componenta dintr-un sistem - fie el laptop sau desktop, in materie de performanta bruta, este harddisk-ul.
     Daca in cazul placii video sau al procesorului deja vorbim de latimi de banda de ordinul GB/s, harddisk-ul insa a evoluat dintotdeauna cel mai lent din acest punct de vedere.
     Cu tot cu tehnologii de stocare perpendiculara, NCQ, cresterea densitatii pe platan, cresterea vitezei de rotatie (Western Digital conduce si la acest capitol, sic :) ), rata de transfer sustinuta depaseste doar cu putin 100 MB/s la ora actuala. Daca in cazul unui sistem desktop putem apela cu usurinta la o matrice RAID 0 pentru a rezolva acest impediment, nu aceasi solutie o putem aplica si pe un notebook.
     Asa ca decidem sa ramanem un timp cu harddisk-ul cu care laptop-ul a venit implicit... SAU NU! :) Asta a fost decizia pe care am luat-o eu, dupa indelungi frustrari date de timpul de incarcare al aplicatiilor de pe vechiul meu hard disk de 5400 rpm.

Asadar, iata-ma!!!  posesor al celui mai rapid HDD de laptop Western DIGITAL, din seria Caviar Black.
   Il am de fix 2 luni si vreau sa spun ca e bestial...rupe tot ce misca in materie de hdd pt laptop-uri. Inainte aveam un hdd normal de laptop, de 750 de giga si 5400 rpm, optiune implicita pentru majoritatea. Dupa ce l-am instalat pe asta performanta globala a laptopului s-a dublat. Practic Windows 7 mi se incarca in maxim 5,6 secunde, aplicatiile se deschid instantaneu.
Am si 4 giga DDR2 800 Mhz ram ceea ce recomand tuturor, insa se simte si aportul de performanta adus strict de acest harddisk in situatii reale: torrentii descarca cu 5-6 mega pe secunda, ascult si muzica si stau si pe strong dc insa laptop-ul raspunde in continuare sprinten la comenzi. Si daca o sa cautati pe tomshardware.com veti vedea ca de ex un hdd de 160 de giga sa zicem western digital wd1600bevs are rata de transfer sustinuta in jurul valorii de 38 MB/s, pe cand acest harddisk are rata de transfer in jurul valorii de 68 MB/s, aproape dubla.
     Zgomotul este inexistent, aud hdd mergand doar daca pun urechea pe carcasa laptopului, temperatura este situata in jurul valorii de 40oC, optim avand in vedere spatiul inchis din carcasa unde este amplasat. Viteza de 7200 rpm mai inseamna un lucru: timp de cautare(seek time) mai mici. Daca aveti un folder indexat cu cateva mii de fisiere in el, mai mari sau mai mici, sigur veti aprecia asta!

In concluzie...merita sa aveti unul!!! pe langa cele de mai sus vine la pachet si cu fiabilitatea si profesionalismul de care cei de la western digital mereu au dat dovada!


WD Scorpio Black WD3200BEKT specs (hard drive - 320 GB - SATA-300)


Manufacturer: Western DigitalPart Number:WD3200BEKTCapacity 320 GBForm Factor 2.5" x 1/8HBuffer Size 16 MBFeaturesSecurePark , S.M.A.R.T.,
WhisperDrive,
Shock Guard,
IntelliSeekPerformanceDrive Transfer Rate 300 MBps

Internal Data Rate 100 MBps

Track-to-Track Seek Time 2 ms

Average Latency 5.5 ms

Spindle Speed 7200 rpm

Reliability

Non-Recoverable Errors 1 per 10^14

Start / Stop Cycles 600,000

Expansion & Connectivity

Interfaces 1 x - 7 pin Serial ATA

Compatible Bays 1 x Internal - 2.5" x 1/8H

Manufacturer Warranty

Service & Support 5 years warranty

Service & Support Details Limited warranty - 5 years

Environmental Parameters

Min Operating Temperature 32 °F - 0 °C

Max Operating Temperature 140 °F - 60 °C

Humidity Range Operating 8 - 90%

Shock Tolerance 275 g @ 2ms (operating) / 900 g @ 1ms (non-operating)

Sound Emission 22 dB
 

No comments:

Post a Comment