Tuesday, April 30, 2013

Cum sa previi supraincalzirea laptopului?

Cum sa previi supraincalzirea laptopului?

Indiferent ca ai chipset Nvidia, ATI sau Intel (desi nvidia si ati sunt mult mai predispuse) chipseturile video care se supraincalzesc au o durata de viata mult mai scazuta si te lasa cand iti e lumea mai draga.

Unele laptopuri cum ar fi HP Pavilion DV6000 sau Dell Latitude E6500 (nu mai zic de Acer sau Fujitsu Siemens) sunt prost "gandite" din fabrica, adica partea de racire este fie insuficienta  pentru a prelua caldura chipsetului video si a procesorului ori laptopul este prea miniaturizat iar performantele lui sunt prea mari pentru dimensiunile sasiului cum e in cazul HP TX2000.


In primul rand vreau sa fiti constienti ca indiferent de ce laptop aveti si cu ce chipset, daca este exploatat corespunzator nu ve-ti avea probleme niciodata!


SFATURI PRACTICE


1. Periodic (6 luni-1an), laptopul trebuie desfacut si curatat, mai exact partea de racire cu radiatorul de cupru (unde se aduna cel mai mult praf) si coolerul. Eventual o data la 2 ani schimbata pasta termoconductoare de pe procesor si chipset desi eu nu prea recomand schimbarea pastei decat daca te pricepi si sti cat sa pui si ce fel de pasta!


Dupa ce partea hardware, partea fizica, functioneaza la parametri normali sa trecem la soft!


2. Acest sfat vine la indemana, nu doar pentru gameri ci si pentru persoanele care doresc sa ruleze aplicatii intense cum ar fi Corel Draw, sau programe Video si s-au saturat de coolerul care merge intr-una si laptopul fierbinte!

Ideea este ca procesorul tau se supraincalzeste cand depaseste pragul de 90% si e in 100% LOAD ceea ce face ca sistemul sa se incalzeasca cu pana la 20 de grade Celsius in plus!

Asadar daca aveti Windows 7 exista o cale de a-ti mentine sistemul rece iar performantele care le pierzi sunt insesizabile.

PASUL 1
Schimba setarile de la POWER OPTIONS 


PASUL 2
Dute la Change Plan Settings –> Change Advanced Power Settings 


PASUL 3
In fereastra care va aparea dai expand la Processor Power management –> Maximum processor state si reduce la "on battery and plugged in power settings".


Performanta ramane! Sistemul e mai rece cu 10-20 de grade!3. Alte sfaturi...

 • foloseste un cooler pad pentru laptop.
 • nu folosi laptopul decat daca ai sub el o suprafata plana pentru nu a acoperi gurile de ventilare (aviz celor care stau in pat cu laptopul :P).
 • nu folosi aplicatii care streseaza chipsetul video daca unde te afli este foarte cald.

4 comments:

 1. Multumesc.Dar am o intrebare:daca in idle am temperatura de 56 de grade iar in jocuri de 65 de grade trebuie curatat?

  ReplyDelete
 2. Nu as putea sa iti raspund cu acuratete la intrebare. In principiu daca e chipset video Intel, idle ar trebui un 45 de grade, daca e placa video dedicata gen ATI sau Nvidia, 50-55 de grade e idle-ul normal. Daca nu l-ai curatat in ultimul timp (mai bine de 1 an) iti sugerez sa o faci! Salut

  ReplyDelete
  Replies
  1. Multumesc.O sa-l curat.Apropo placa video e Nvidia.Salut

   Delete